398 | Kč |
Nepasterizované BIO oslí mléko (Terceira) 150g
Nepasterizované BIO oslí mléko (Terceira) 150gOstatní bioprodukty
|
|||||||||||
|
|||||||||||
ukázat dárky
Dárky a počet kusů si následně vyberete až po vložení produktu do košíku.
|
|||||||||||
|
Nejvyšší kvalita oslího mléka na trhu. BIO certifikované nepasterizované, kryodesikované zlatavé oslí mléko z celoroční trvalé atlantské pastvy - ve fialovém skle Miron.
Na více než 15ti leté cestě studování lidské výživy jsem si v průběhu dlouhých let utvořil unikátní osobní filosofii a know-how, vycházející zejména z těch nejvíce fascinujících a vitálních potravin lidí od narození až do smrti, jako je v první řadě naše lidské mateřské mléko. I z toho důvodu mě dlouhé roky zajímalo složením velmi podobné opičí a zebří mléko, o kterém jsem dokonce přednášel na kempech a dostatečně jsem se vždy věnoval srovnávání složení různých savčích mlék od primátů přes masožravce až po např. kravské a kozí mléko (ze kterého k dnešku také produkujeme mnoho úžasných produktů). Trvale se zajímám o potraviny s podobným efektem na lidský mikrobiom/imunitní systém, jako má lidské mateřské mléko, které je také první hlavní substancí, jež ho lidem od narození vnitřně buduje. Zajímám se obecně o celistvé potraviny s podobným složením, látkami a efekty na tělo, jaké vykazuje lidské mléko. Věděl jsem, že oslí mléko je stejně jako zebří vysoce podobné lidskému a extrémně lehce stravitelné, ale jeho cena/dostupnost se mi nikdy nezdála opodstatněná a zejména nebylo by možné zajistit ho v nativní podobě - tedy nepasterizované jinak, než např. cestou na oslí farmu a nákupem pro svou vlastní potřebu a k okamžitému užití (s varováním o převaření před konzumací) či vlastním chovem oslů.
Mnoho zoufalých (často nemocných) lidí samozřejmě často uvěří báchorkám o čemkoli, jen aby pomohli svým stavům a "vyléčili se" kdejakou zázračnou super-potravinou či doplňkem, ale mě jako znalci v oblasti výživy na první pohled vždy přišlo (navzdory svým legendám) oslí mléko příliš chudé na tuky (jež jsou pro vývoj miminek klíčové) aby jsme ho mohli výživově opravdu postavit vedle mléka lidského, přestože má téměř identický poměr bílkovin a sacharidů a mnoho stejných vzácných složek a unikátně vysoké pH a tedy i nízkou hodnotu PRAL (potenciální renální kyselá nálož). Proč však cestují nemocní lidé z celé Evropy například do Srbska a přes hranice převážejí syrové oslí mléko, za které neváhají zaplatit ani 80 euro za litr a berou si i deset, patnáct litrů pravidelně? Proč má oslí mléko tak významnou roli v historii a u některých mytologických postav, také v lidovém léčitelství mj. Řecka, Francie, Itálie, na Kypru a v Portugalsku? Proč je již od dob Kleopatry, jakož i v současnosti oslí mléko nejexkluzivnější živ. přísadou péče o tělo a do funkční přírodní kosmetiky a zároveň na něj navzdory tak vysokému obsahu mléčných cukrů vlastně nejsou negativní reakce a je defakto hypoalergenní? Proč jedna z nejstarších žen na světě, Maria Esther de Capovilla z Ekvádoru (která zemřela v roce 2006 ve věku 116 let), když byla dotázána na tajemství její dlouhověkosti, prohlásila (a potvrdila to její rodina), že jistě kvůli denní dávce oslího mléka?.. Mohl bych pokračovat dále desítkami jiných souvisejících a zajímavých otázek... Ale co je nejdůležitější: jen a pouze díky dlouholetému studiu kolostra a práci se syrovým RAW BIO kolostrem za posledních 10 let (mj. jako hlavní CZ/SK distributor a průkopník), jsem si po hlubším průzkumu složení oslího mléka a získáním důležitých analýz a výsledků testování obsažených imunglobulinů a enzymů vlastně uvědomil odpovědi na všechny otázky jako ty výše zmíněné a zároveň skutečně pochopil jeho vysokou cenu (a tedy hlavně reálnou hodnotu!). Dal jsem si načas a oslí mléko jsem pečlivě průběžně celý poslední rok studoval a sbíral důležité relevantní informace z mnoha zdrojů a současně jednal se svým dodavatelem nejdůmyslnější a nejšetrnější možnou metodu zpracování po vzoru našeho švýcarského RAW BIO kolostra. V tomto podrobném popise je najdete i Vy..
Oslí mléko je aktuálně (hl. kvůli velmi nízké výnosnosti oslic a náročnosti na získávání) to vůbec nejdražší dostupné mléko na světě a ze všech studovaných savčích mlék je zcela nejblíže lidskému mateřskému mléku, dokonce více než mléka opic (primátů), dále zeber, koňů, samozřejmě koz apod. Nutričně vypadá defakto jako lidské mléko, jen v nízkotučné (a tím ještě lehčeji stravitelné) verzi. Kromě ultra lehkých bílkovin, muramidázy (lysozymu), laktoferinu, vzácných alkyglycerolů a vysokého obsahu mléčných sacharidů včetně unikátních mléčných prebiotik podobných HMO, je překvapivě srovnatelně plné imuno-látek s kolostrem! Toto vše a mnohem více (viz níže) se současným alkalickým pH (v případě tohoto produktu 7,4-8!) a velmi nízkým obsahem tuku, dává oslímu mléku naprosto unikátní status napříč veškerou mléčnou výživou, historicky užívanou člověkem.
Toto je jediné nepasterizované a organické, kryodesikované oslí mléko trvale pastvené 365 dní v roce a ve fialovém skle miron na trhu.
Nativněji to nejde. Podle přísných předpisů musí v každém případě toto BIO certifikované oslí mléko nejprve projít mikrobiologickým screeningem a i když není možné dle současné EU legislativy prodávat nebo lyofilizovat zcela syrové oslí mléko pro následnou lidskou spotřebu a není tedy možné nabídnou zcela RAW produkt o jaký jsem jako vždy dlouho usiloval (a např. u našeho RAW BIO kolostra i uspěl), tak ve spolupráci s místní veterinární stanicí a jeho vlastní laboratoří se našemu výrobci na Azorech pro nás na zakázku podařilo aplikovat a lokálně schválit mnou navržený nejméně denaturující stabilizační proces tzv. "bleskové termizace" jež se běžně v EU používá například u značkových "RAW" sýrů (označovaných jako sýry ze "syrového mléka"), který je ve srovnání s běžnou pasterizací mnohonásobně šetrnější a po kterém vykazujeme pozitivní reakci na fosfátový test, přičemž u oslího mléka tak klíčová muramidáza (lysozym) a mj. imunoglobuliny a laktoferin - jsou maximálně zachovány. Následně pak mléko prochází testy a důmyslnou kryodesikací.
Ve skutečnosti by po běžné pasterizaci oslí mléko (díky svým zcela unikátním látkám, vlastnostmi podobným nebo identickým s kolostrem) již NEmělo (stejně jako kolostrum) příliš vysokou hodnotu a smysl. Stalo by se z něj předražené na past. laktózu bohaté sladké pitíčko, již postrádající svou přirozeně vysokou hladinu původních nativních a funkčních látek a bylo by nutné dávkovat ho v mnohonásobně vyšších dávkách s i tak dost nejistými výsledky (vzhledem ke své ceně). Kvůli běžné denaturaci a příliš nízkému obsahu tuku navíc konvenční pasterizované oslí mléko rozhodně NEní ideální náhradou mateřského mléka pro kojence a není ani žádnou zázračnou medicínou pro dospělé. Pasterizace tak moc samozřejmě nevadí mase/hmotě výživné potraviny, kaloriím a základním makro-složkám (pro které lidé konzumují běžné mléčné výrobky), je však zcela zničující pro bioaktivní vysokofunkční látky s nejvyšší medicinální hodnotou, jaké najdeme například ve zmíněném kolostru a pro které, se to nejkvalitnější kolostrum zkrátka NEsmí pasterizovat, jelikož pak už nikdy nevykáže stejný efekt jaký příroda zamýšlela. U oslího mléka je to stejné a obzvlášťe pak, když ho používají lidé různých věkových skupin/v dospělosti jako účelné imuno-nutraceutikum.
Díky unikátnímu způsobu produkce v našem nepasterizovaném organickém oslím mléce zůstávají cenné ingredience stále bioaktivní; pouze voda je extrahována mrazem. Finálních 150g zlatavého prášku, kdykoli a kdekoli připraveného k rekonstituci zpět na tekutinu (ideálně vždy s alkalickou, čistou filtrovanou vodou!) či k přímému rozpouštění v ústech (stejně jako u kolostra znalci vysoce doporučeno!) je pak dodáváno se vzácným fialovým sklem od společnosti Miron. Toto balení chrání citlivé složky před denaturujícím vlivem oxidace a slunečních paprsků (více informací k tomuto našemu balení a všem hmotnostním variantám najdete úplně dole na této stránce!).
Tento produkt je naprosto jedinečný - čistá síla přírody a aktuálně nejbližší a světově unikátní způsob, jak se dostat k nativní, vysoce imunomodulační substanci ultra podobné lidskému mléku a v trvanlivém praktickém balení.
ZÍSKÁVÁNÍ NEJLEPŠÍHO OSLÍHO MLÉKA NA PLANETĚ
Nativní, s BIO certifikací, "ATB free", z trvalé celoroční eko pastvy ("grass fed/pastured"), 100% jasný (a jeden jediný) původ, nejlepší technologie ochranného balení, veškeré analýzy a testy, nejšetrnější zpracování vůbec, s nejvyšším přirozeným obsahem omega 3, lysozymu a imuno-látek, a navíc nejdokonaleji stabilizované na trvanlivý a vysoce praktický mrazem sušený prášek pro použití kdykoli a kdekoli - je to možné. A stalo se to.
Proč mít tyto nejvyšší možné nároky? Kromě toho, že mám tyto nároky u doplňků stravy (stejně tak jako u pevného jídla) obecně vždy, tak hl. proto, že Oslí mléko je nutné vnímat spíše jako vysokofunkční doplněk stravy a konkrétně velmi podobně jako KOLOSTRUM, než jako alternativní mléko a zdroj běžné výživy - z hlediska makroživin a kalorií totiž nemá vzhledem ke své šílené ceně stejně jako kolostrum hodnotu a smysl - snadno ho předčí jiné typy mlék anebo běžné celistvé potraviny. Avšak z hlediska svých unikátních imunomodulačních látek, enzymů a pH, které jen stěží (a v daleko nižších koncentracích) najdeme jinde - jde stejně jako u surového kolostra o čarovný nápoj vitality!
Jakákoli manipulace s Oslím mlékem narušuje delikátní strukturu a obsah jeho látek - proto je třeba, pokud už něco tak unikátního člověk odebírá a zpracovává, udělat to naprosto dokonale. A z mého úhlu pohledu i pohledu největších odborníků v této sféře, se to s aktuálními lidskými technologiemi 21. století a ruku v ruce s EU legislativou nedá udělat lépe, než docílil certifikacemi prošpikovaný Asinus Atlanticus na Azorských ostrovech. Spousta firem je ochotna dělat (a běžně dělají, to nikdo nezmění) mnoho a mnoho kompromisů v procesu zpracování a cestě k výslednému produktu (toto vidíme na celém poli doplňků stravy i jídla běžně), proto je také dnes na trhu tolik všemožných druhů a značek téměř jakékoli substance co Vás napadne. Vzájemně soutěží, konkurují si a předbíhají se v ceně a "kvalitě", obsahu látek.. Častěji se však řeší banální nesmysly a detaily než to skutečně důležité, což pro všechny laiky dopodrobna vysvětlím níže. Uvnitř ale každý producent dobře ví, že vrcholná a nekompromisní nejvyšší možná kvalita je jen jedna. Počínaje zdrojem - přes veškeré zpracování - až po finální balení a ochranu obsahu.
Toto nepasterizované Oslí mléko stojí na vrcholu, naprosto mimo srovnání s čímkoli jiným na trhu:
- baleno v tmavém fialovém ochranném skle Miron
- BIO certifikováno (PT-BIO-03 - Portugalsko/CZ-BIO-02 - ČR)
- z nekonečné pastvy stálezelené (365 dní v roce!) Terceiry v Atlantickém oceánu
- nejvyšší obsah omega 3, lysozymu i imunoglobulinů (srovnatelné hladiny s kolostrem) na trhu
- ručně plněné bez použití jakýchkoli plniv
- NEPASTERIZOVANÉ (bleskově termizované, analyzované a kryodesikované)
- Celistvé a s jemně zlatavou barvou
- (!) mléko = obsahuje laktózu (!)
Oslí mléko je jedinečné nejen svou podobností s mlékem lidským, ale zejména obsahem svých imunomodulačních a antibakteriálních látek. Podobně jako kolostrum ohromuje velkým množstvím vysoce funkčních a ochranných enzymů a protilátek, které přímo definují jeho hlavní hodnotu:
V oslím mléce mj. najdeme:
- Obsahuje asi 300 složek, které prospívají lidskému organismu.
- Vitamíny vč. B-komplexu, vit. C (mnohonásobně vyšší než jiná mléka) a všech v tucích rozpustných (ADEK)
- Minerály a stopové prvky: hl. vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo, zinek, selen (5x více než kravské) atd.
- Antimikrobiální peptidy a enzymy (lysozymy, laktoferin, laktoperoxidáza aj.)
- Důležité proteiny (albumin, imunoglobuliny atd.)
- Alkylglyceroly (AKG) se účastní imunitní odpovědi, jde etherové lipidy přítomné v orgánech produkujících krev, jako je kostní dřeň, slezina a játra; ale mohou se nacházet také v lidském mateřském mléce a v kolostrumech (mlezivech savců). Mezi mořské zdroje alkyglycerolů patří játrový olej určitých druhů žraloků a chimér
- Esenciální omega mastné kyseliny (v našem mléce konkrétně nejvyšší obsah omega 3 na trhu)
- Zásadité pH (Oslí mléko je obecně mírně zásadité (průměrné pH: 7,2) a má nízkou kyselost (průměrné % kyseliny mléčné 0,052), která je vysoce podobná jako u lidského mléka (průměrné pH: 7,2; střední % kyseliny mléčné 0,06); na druhé straně např. kravské mléko je mírně kyselé (průměrné pH; 6,7 a střední % kyseliny mléčné: 0,16). Nízká kyselost v oslím mléce je způsobena zejm. nižším obsahem bílkoviny jako kasein a fosfátů a vysokým obsahem alkalických minerálů, díky tomu má rovněž velmi nízkou hodnotu PRAL (potenciální renální kyselinové zatížení). Oslí mléko se také vyznačuje malou velikostí tukových globulí (2 µ), ve srovnání s hovězím mlékem (4 µ). Dle výsledku analýz je pH našeho Azorského oslího mléka 7,4-8!
- Prebiotické a sialylované oligosacharidy
Oslí mléko má nízký obsah kalorií (~40 kcal), a proto se doporučuje při dietní terapii; muže však vyžadovat suplementaci tukem, pokud se používá ke krmení kojenců a dětí. Oslí mléko má nízký obsah bílkovin; ale má obsah esenciálních aminokyselin vysoce podobný jako v lidském mléce. Poměr kasein : syrovátková bílkovina je v oslím mléce nižší než v kravském mléce a podobá se opět mléku lidskému. Výzkum uvádí, že proteiny oslího mléka se snadno rozkládají a tráví v GI traktu. Lysozym, antimikrobiální látka přítomná ve vysokém obsahu v oslím mléce, není trávena v lidském žaludku a přechází do střev, kde selektivně působí proti patogenním střevním bakteriím. Obsah laktózy v oslím mléce je podobný lidskému mléku, kromě toho, že poskytuje galaktózu, nezbytnou pro růst mozku, laktóza napomáhá vstřebávání minerálů, slouží jako substrát pro prospěšné střevní bakterie/působí jako prebiotikum pro střevní mikroflóru. Uvádí se, že obsah sialylovaných oligosacharidů v oslím mléce je trochu nižší než u lidského mléka, ale mnohem vyšší než u kravského mléka; tyto látky slouží jako prebiotika, mají antimikrobiální aktivitu a stimulují imunitní systém. Oslí mléko má malé tukové globule (~2 µ), které jsou snadno stravitelné. Oslí mléko má nízký obsah nasycených mastných kyselin (SFA) a vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (UFA) s poměrem SFA:UFA nižším než kravské mléko. Oslí mléko má také vysoký obsah 18:2 (esenciální mastné kyseliny) a n-3 mastných kyselin, s nízkým poměrem n3 : n6. Uvádí se, že obsah kyseliny eikosopentaenové (EPA) je i přes nižší tučnost dokonce vyšší v oslím mléce než v lidském mléce a obsah kyseliny dokosahexaenové (DHA) je vyšší než v kravském mléce. Struktura triglyceridů tuku oslího mléka je rovněž podobná struktuře lidského mléčného tuku, což také usnadňuje jeho trávení. Obsah minerálních látek jako fosfátů v oslím mléce je nízký a snižuje tak zátěž na ledviny nejen u kojenců. Oslí mléko má rovněž mnohanásobně vyšší obsah vitamínů C a D.
Jak vychází z dosavadního výzkumu, to co dělá oslí mléko tak výjimečným, jsou především vysoké koncentrace (a jejich synergie) enzymů a imunoglobulinů, alkyglycerolů a také omega 3 nenasycených mastných kyselin se současným nejvyšším pH ze všech savčích mlék, nejnižším PRAL a nejlehčí stravitelností. Přítomnost lysozymů je obzvláště pozoruhodná. Mj. díky tomu a pro mléko nezvykle vysoké koncentraci vitamínu C a D je toto mléko výjimečné.
Celoročně pastvené organické Oslí mléko z ráje uprostřed Atlantského oceánu
Díky zeměpisným a povětrnostním podmínkám je naše oslí mléko jedinečné a přirozeně bohaté na omega-3. Uprostřed centrálního hřbetu Atlantského oceánu, asi ve třetině cesty mezi západním pobřežím evropského kontinentu a východním pobřežím Severní Ameriky, vlastně Azory odpovídají nejzápadnější části Evropy. Jeho poloha v centrální oblasti severního Atlantiku umožnila, aby Azorské ostrovy byly po staletí skutečnou křižovatkou transatlantických cest. Devět ostrovů vulkanického původu v souostroví má různé morfologické charakteristiky, ale se společnými geologickými rysy. Azory mají mírné přímořské klima. Zeměpisná šířka, ostrovní poloha, reliéf a teplé proudění Mexického zálivu jsou faktory, jejichž kombinovaná funkce určuje klimatické vlastnosti souostroví, zejména jeho termo-srážkový režim. Povětrnostní podmínky Azorských ostrovů, které se vyznačují častými a dobře rozloženými dešti po celý rok, umožňují ostrovům mít vždy zelené a produktivní pastviny, které jsou v kombinaci s vulkanickou půdou velmi úrodné, což usnadňuje růst trávy, bohaté na prekurzory omega-3 i vit K2, po celý rok, na úrovni moře i ve vysokých nadmořských výškách.
Terceira, zdrojový ostrov našeho mléka, je bohatá na biologickou rozmanitost a je na ní toho tolik k vidění. Nejen, že má neuvěřitelnou krajinu, ale ostrov má naprosto jedinečná dědictví ve všech směrech. Můžeme zde vidět největší rozlohy endemických lesů a nekonečně stálezelené pastviny.
Oslí mléko, známé především svými kosmetickými vlastnostmi, je také a především všestranným zdravotním spojencem, vysoce ceněným pro své terapeutické a dietetické vlastnosti v mnoha tradičních medicínách.
„Prostřednictvím několika studií, které jsme provedli s Univerzitou na Azorech a s oddělením zootechnického inženýrství na ostrově Terceira, jsme zjistili, že mléko Asinus má vysoce odlišující vlastnost: má vysoký obsah Omega 3. Je to 2-3x více než u jiných testovaných značek oslího mléka. A to souvisí s trvalým vlivem moře na naše pastviny po celý rok,“ vysvětluje Marcos Couto, jeden ze zakladatelů Asinus Atlanticus.
Po přidání vody máme mléko identické s výchozím, se zachovanými všemi mikroorganismy a biologicky aktivními, vysoce funkčními látkami. Je to živé mléko avšak s určitou trvanlivostí. Společnost Asinus Atlanticus byla původně vytvořena, aby produkovala konvenční mléko a sloužila kosmetickému průmyslu. V dávných dobách se totiž oslí mléko používalo k lékařským a estetickým účelům a Kleopatra věřila, že koupelí v tekutině si může dlouho zachovat mládí. Když jsme však v roce 2014 zjistili, že oslí mléko „je to nejtotožnější, co existuje s mateřským mlékem a je proto ideální třeba pro děti, jejichž matky nemohou kojit, nebo pro alergiky (například na bílkovinu kravského mléka),“ tak Asinus Atlanticus přeměnil svou činnost na ekologickou produkci a pro službu unikátnímu segmentu: lidské spotřebě oslího mléka, říká zakladatel.
"Naši osli z Azorských ostrovů si mohou volně procházet ekologické ostrovní pastviny 365 dní v roce. Nepoužívají se zde žádné pesticidy, herbicidy ani GMO krmiva. Masová výroba, zpracované krmivo a kruté praktiky používané k výrobě levnějšího oslího mléka vedou k oslímu mléku, u kterého nelze očekávat stejné výsledky ani složení." Abychom zachovali vzácný a maximálně etický vztah mezi člověkem a zvířetem a toto gesto předků, rozhodli jsme se provádět dojení ručně, nejlépe venku, když to povětrnostní podmínky dovolí. Syrové oslí mléko je nejblíže mateřskému mléku a má řadu předností uznávaných pro lidské zdraví. Velmi lehce stravitelné je plné přirozených zdravotních výhod, je-li konzumováno jako doplněk zdravé a vyvážené stravy. Musíme dodržovat přísné hygienické a transformační procesy, abychom vám mohli nabídnout mléko, které si zachovalo všechny své vzácné vlastnosti.
V Asinus Atlanticus používáme nejdražší typ sušení mrazem neboli kryodesikaci (nejšetrnější lyofilizaci), což je proces dehydratace používaný při konzervaci potravin podléhajících zkáze, účinných látek, bakterií atd., při kterém dochází k jejich zmrazení a odstranění vody sublimací, aniž by prošly kapalným skupenstvím. Náš tým má nové a nejmodernější vybavení a také partnerství, která zajišťují používání nejnovějších technik důmyslnější lyofilizace a kontrolu kvality produktů.
Zaručené výhody kryodesikace:
- Zachovává nutriční vlastnosti potravin
- Prodlužuje trvanlivost produktu
- Absence vody také znamená zánik nežádoucích mikroorganismů
- Snadnost dopravy
Problematika MLÉKA obecně
Mléko různých zvířat je vždy nejvhodnější potravou pro mláďata tohoto konkrétního zvířete a hlavně - pouze v konkrétní době kojení. A to co je nejlepší pro toto zvíře, samozřejmě neznamená, že je vždy také nejlepší pro lidi jen proto, že dokážeme od jiných savců mléko získávat. Můžeme mít třeba to nejlepší organické kravské, ovčí, buvolí, velbloudí, kozí či jakékoli jiné mléko, ale v momentě kdy na něj budeme mít individuální citlivost, alergii, nebudeme ho správně trávit a/nebo ho budeme špatně kombinovat s jinými potravinami, tak je nám k ničemu a může naopak (navzdory hojnosti svých živin) i škodit. Toto je běžný problém moderního světa, mléka jsou často průmyslově ultra zpracovávaná, kontaminována chemií a léky, pocházejí od hybridizovaných plemen zvířat či špatně krmených zvířat a kromě toho jsou často získávána ne-eticky a nepřirozeně. V tomto smyslu by „nejlepším mlékem“ mělo tedy být mléko nejblíže mateřskému mléku a které je zároveň individuálně nejlépe snášeno/tráveno, které poskytuje unikátní benefity ospravedlňující jeho konzumaci a získávání (to je současně hlavní smysl) a které je získáváno maximálně eticky. Oslí mléko v nejvyšší světové kvalitě (jako je toto mléko) vše výše zmíněné splňuje a nabízí, stejně jako kolostrum vlastnosti, které jiná mléka postrádají a zároveň díky ultra lehké stravitelnosti ruku v ruce s absencí vedlejších účinků (běžně pozorovaných u lidské konzumace jiných zvířecích mlék). Je nutno na něj pohlížet spíše jako na unikátní alkalický doplněk stravy, pro lidi zaměřené hl. na imunitu a mikrobiom než na zdroj výživy.
Všeobecně vlastně nedoporučuji běžné mléčné výrobky a mléko, ale spíše vlastní výsledné produkty fermentace dle tradičních surových receptů starého světa a našich předků. Ideálně pak častěji produkty z kozího mléka, protože je svým složením bližší lidskému mateřskému mléku než jiné běžně dostupné druhy a jeho lepší stravitelnost hraje v objemu běžné stravy velikou roli - obzvláště pak u citlivých osob. Je však faktem, že oslí mléko, je (stejně jako kolostrum) kapitola sama za sebe a tvoří svou vlastní kategorii.
Oslí mléko - elixír nebo jídlo?
Oslí mléko (už kvůli jeho vysoké ceně a nízké makrovýživové/kalorické hodnotě) v žádném případě primárně nepijeme a neužíváme jako náhradu jiného mléka nebo jako zdroj kalorií a výživy (jídlo), ale stejně jako u kolostra - využíváme jeho specifických nativních látek pro cílenou podporu a modulaci imunitního systému především a užíváme ho v malých koncentrovaných dávkách srovnatelně s doplňky stravy (elixír).
Vysokofunkční látky oslího mléka
Obecně se oslí mléko vyznačuje vysokým obsahem protilátek. Protože většina imunitních faktorů není druhově specifická, lze je také přenést na člověka. Velké proteiny, typu "anti-bodies", fungují hl. v gastrointestinálním traktu, zatímco menší imunitní faktory mohou být absorbovány do krve. Nejzajímavější jsou četné imunitní faktory. Jedná se o bioaktivní látky, které mohou přímo ovlivnit imunologické procesy: protilátky (= imunoglobuliny) a cytokiny. V následující části krátké seznámení s nejdůležitějšími imunitními faktory oslího mléka:
protilátky = imunoglobuliny
Imunoglobuliny jsou produkovány jako reakce imunitního systému na invazi patogenů. Protilátky interagují s bakteriemi, viry, alergeny atd. buď přímo, anebo "označením" pro jiné pomocné buňky IS savce. V našem oslím mléku jsme v testech analyzovali vysoké koncentrace imunoglobulinů, které jsou jen asi 7-8x nižší (cca 6g/l vs 40-50g/l) než ve vysoce kvalitním kolostru:
Protilátky IgG - tvoří největší část celkových imunoglobulinů.
Nejdůležitější složkou humorální imunity jsou protilátky. IgG je hlavní typ nacházející se v krvi a extracelulární tekutině, který kontroluje infekci tělesných tkání. Navázáním mnoha druhů patogenů, jako jsou viry, bakterie a houby, IgG chrání tělo před infekcí. Protilátky třídy IgG vyjadřují svou převažující aktivitu během sekundární protilátkové odpovědi. Obecně platí, že vysoké množství Ig inhibuje mikrobiální růst a přispívá k rozvoji imunity. Tato vlastnost je často používána jako argument pro připisování zdraví prospěšných účinků nejbohatšího zdroje (kolostra). Dodáním imunoglobulinů do lidského těla můžeme zvýšit hladinu IgG a zlepšit imunitní systém, abychom pomohli lidskému tělu zbavit se infekcí snadněji a rychleji a podpořili odolnost. Oslí mléko je vysoce bohatým zdrojem imunoglobulinů, zejména imunoglobulinů G.
Laktoferin
Laktoferin (LF) je glykoprotein vázající železo, který se nachází v mnoha tělesných tekutinách a v bílých krvinkách. Biologické aktivity LF jsou četné, za co jsou odpovědné si musíte, stejně jako jejich hl. funkci u savců dohledat v odborné literatuře, nesmíme zde v popisu uvádět žádná zdravotní tvrzení. Oslí mléko není v porovnání s kolostrem ani lidským mlékem tak významným zdrojem laktoferinu.
další imunitní faktory
cytokiny - jsou proteiny, peptidy nebo glykoproteiny sekretované specifickými buňkami imunitního systému. Oslí mléko obsahuje četné cytokiny s různými vlastnostmi: za co jsou odpovědné si musíte, stejně jako jejich hl. funkci u savců dohledat v odborné literatuře, nesmíme zde v popisu uvádět žádná zdravotní tvrzení. Působí společně s dalšími složkami oslího mléka, jako jsou protilátky, laktoferin atd.
glykoproteiny - jsou aktivní složky, které přispívají k účinnosti imunitních faktorů jejich ochranou před enzymatickým rozkladem v kyselých žaludečních podmínkách. V zásadě obsahuje oslí mléko mnoho cukrů. Rozpustné cukry oslího mléka brání vazbě bakterií a virů na střevní buňky.
Oligosacharidy - jsou cukrové sloučeniny s dlouhým řetězcem, které nejsou stravitelné. Oslí mléko obsahuje oligosacharidy, které jsou považována za účinné prebiotikum. S bifidogenními vlastnostmi slouží jako výživa prospěšné střevní flóry tlustého střeva.
SLOŽENÍ
Nepasterizované BIO oslí mléko (Terceira) 150g
obsahuje: BIO pastvené oslí mléko sušené mrazem - bleskově termizované (nepasterizované)
DÁVKOVÁNÍ
Nepasterizované BIO oslí mléko (Terceira) 150g
Pro nadřazenou absorbci a využitelnost doporučuji užívat oslí mléko stejně jako kolostrum a to tak, že vysypete na lžíci a příjmete prášek přímo do úst. V ústech nechte oslí mléko promíchat se slinami a rozžvýkejte. Poté bez zapití vodou spolkněte. Pít doporučuji až po nějaké době. Tímto způsobem se mnoho bioaktivních látek vstřebá již skrze sliznici dutiny ústní a zbytek se dostane do žaludku již prosliněný což dále maximalizuje všechny benefity.
V každém případě se však dá produkt i klasicky pít jako rekonstituované mléko dle informací na oficiání etiketě. K tomu však doporučujeme:
- Nepoužívejte ideálně k přípravě žádnou vodu, která je kyselá nebo silně chlorovaná. Používejte čistou filtrovanou a neutrální/alkalickou vodu.
- Pokud používáte městskou nebo studniční vodu, otestujte ph! pH vody se může lišit od alkalické po kyselou, když město změní chemikálie používané k čištění vody. Voda ve studni se může měnit z faktorů prostředí atd.
- Pokud máte filtrační systém s reverzní osmózou nebo destilační systém, mohou vaši vodu okyselit. (Pro všechny vědecké nerdy: „Destilace a reverzní osmóza mohou snížit pH vody, čímž ji okyselí. Vyčištěná voda absorbuje oxid uhličitý z okolního vzduchu. Vodě trvá 2 hodiny, než absorbuje oxidem uhličitý, v tomto okamžiku se voda ustálila a bude kyselá…“ Vodní filtry, které snižují pH – a jak to dělají – Průvodce čištěním vody
- Alkaline bioHACK lvl 999: přidejte do své filtrované vody malinké množství 9X bambusové fialové soli
UPOZORNĚNÍ
Určeno pro zvláštní výživu - vhodné při zvýšené tělesné zátěži, zejména pro sportovce. Neslouží jako náhrada pestré stravy.
Upozornění na alergeny: Tento produkt může obsahovat stopy ořechů, arašídů, sezamu, vajec, lepku, korýšů, oříšků a zbytky skořápkových plodů.
Upozornění pro alergiky: Alergeny jsou vyznačeny tučně ve složení produktu.
ve 100 g | |||
---|---|---|---|
Energetická hodnota | 160,9 kJ (2%*) | ||
Energetická hodnota | 37,8 kCal (2%*) | ||
Bílkoviny - proteiny | 1,86 g (4%*) |
Průměrné nutriční informace Bílkoviny - proteiny Z hlediska svalového objemu je pro nás nejdůležitější taková bílkovina, která je rychle vstřebatelná a má silný anabolický účinek. Velmi výstižnou odpovědí je poměr bílkovin v lidském mateřském mléce. Jinými slovy je to právě to, na čem jsme „odkojeni“ v období, kdy potřebujeme maximální růstový potenciál. Lidské mléko obsahuje syrovátkovou bílkovinu a kasein v poměru 4 / 1, tedy přesně naopak než je tomu v mléce kravském. Proto je pro nás nejdůležitější v objemovém tréninku právě syrovátková bílkovina, která se vyznačuje velmi rychlou „vstřebatelností“. Pro příklad - pokud přijmeme nalačno 30g syrovátkového proteinu, hladina aminokyselin v krvi dosáhne vrcholu již po jedné hodině a vrátí se na původní úroveň cca po dvou hodinách, to má svůj význam zejména po tréninku, kdy je kladen důraz na rychlý příjem lehce stravitelných bílkovin. Dalším faktorem je silný anabolický účinek syrovátkové bílkoviny, kdy uvedená dávka 30g zvýší až o 68% úroveň syntézy bílkovin. Doporučené formy pro svalový objem: Syrovátkový izolát, koncentrát, hydrolyzát, či jejich kombinace ( viz. níže – legenda ) Vícesložková bílkovina, v poměru syrovátková bílkovina / kasein, nebo vaječná bílkovina – 3 až 4 / 1 Večer před spaním je možné dávkovat kasein, nebo mléčný izolát DIETA, ZPEVNĚNÍ POSTAVY Pokud je Vašim cílem „shodit“ tuk a zpevnit postavu, je pro Vás naopak nejdůležitější bílkovina, která se vstřebává pomalu a zásobuje tak Vaše tělo potřebnými aminokyselinami po dobu tří až čtyř hodin. Právě kravské mléko má ideální poměr „pomalého“ kaseinu a syrovátky 4 / 1. Ideální formou je tedy v tomto případe mléčný izolát, či přímo kasein. Mléčný izolát nabízí kromě vysokého obsahu pro tělo nepostradatelných (esenciálních) aminokyselin, vysoký obsah bioaktivních peptidů (laktoferin, glykomakropeptidy), které mají pozitivní účinky na zdravotní stav a regeneraci. Kasein je nesporně v této kategorii králem, je znám pro svůj silný antikatabolický účinek: díky pomalému vstřebávání, velmi silně brání odbourávání bílkovin ze svalové hmoty, po dobu až 4 hodin. Nevýhodou kaseinu je těžší stravitelnost (sráží se žaludku během trávení do „zhluků“), proto se vyrábí ve formě vazby na minerál a to nejčastěji vápník, nebo draslík. Právě tyto formy usnadňují jeho stravitelnost a využití. V současné době přichází také na trh nová, revoluční forma micelárního kaseinu, která daný problém doslova eliminuje. Další vhodnou bílkovinou, zejména pro ženy, je sojová bílkovina, opět ve formě sojového izolátu. Sojová bílkovina je po Amaranthu druhá nejplnohodnotnější rostlinná bílkovina, která má deficit esenciální (pro tělo nepostradatelné) aminokyseliny L-methioninu. Mezi její hlavní pozitiva patří vysoký obsah flavonoidů, které mají silné antioxidační a antikancerogenní (protirakovinné) účinky. Často se v tomto případě používají vícesložkové proteinové produkty založené na kombinaci uvedených složek, které jsou případně obohaceny i o vaječný albumin, který je po kaseinu druhou „nejpomalejší“ bílkovinou z hlediska vstřebávání. Doporučené formy pro dietu, zpevnění postavy: Kaseinát vápenatý, micelární kasein Mléčný izolát Sojový izolát Kombinace uvedených složek Legenda - používané formy bílkovin dle čistoty: - Koncentrát: obsahuje 70 – 85 % bílkovin, zbytek tvoří nežádoucí balastní látky, u mléčných bílkovin např. laktóza. Jedná se o méně kvalitní formu bílkoviny - Izolát: obsahuje 90 – 98 % bílkovin. Jedná se o vysokokvalitní formu bílkovin. Poznámka: pokud se daná forma bílkoviny štěpí, vzniká hydrolyzát, pro který je charakteristický vysoký obsah volných, rychle vstřebatelných aminokyselin a jejich řetězců ve formě oligopeptidů a polypeptidů. Jak již bylo řečeno dříve, bílkoviny, neboli proteiny jsou opravdovým základem nejen posilovacího tréninku. Proteiny jsou totiž v organismu všudypřítomné. Jsou jak častou stavební jednotkou (základ svalů, kostí i vazů), tak především součást všech enzymů, to znamená látek hlídajících a usměrňujících veškeré metabolické pochody (ano, i ty související s posilováním). My se ale nyní nebudeme zabývat metabolismem jako takovým příliš do hloubky a spíš se podíváme na bílkoviny co do jejich příjmu a zhruba si přiblížíme jejich přeměny v organismu a úskalí v jejich požívání ... Proteiny nejsou ve své podstatě nic jiného než jen řetězec základních stavebních kamenů, a to sice aminokyselin. Takovýchto aminokyselin se v lidském těle vyskytuje 20 (v některých literaturách může být uvedeno 21). Tyto se dělí na neesenciální (tělo je dokáže vyrobit) a esenciální (obsahují některé řetězce, které tělo nedokáže připravit, a tudíž jsme odkázáni na jejich příjem v potravě). Je zajímavé, že pomocí pouhých 20 aminokyselin je možno poskládat nepřeberné množství proteinů jen jejich prostým přeskupením. Tomu se říká stavebnicový princip. |
|
Sacharidy - uhlohydráty | 7,33 g (3%*) |
Průměrné nutriční informace Sacharidy - uhlohydráty Organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy. |
ve 100 g | |||
---|---|---|---|
Fosfor | 61,3 mg (9%*) |
Vitamíny a minerály Fosfor Fosfor je obsažen v každé naší buňce. Patří k základním stavebním kamenům, ze kterých jsou sestaveny naše nukleové kyseliny – nositelé dědičné informace. Účastní se přeměny cukrů, tuků a bílkovin, přenosu energie. Fosfor je důležitou součástí struktury kostí, zubů a membrán. Tento minerál hraje významnou úlohu v několika biochemických reakcích. Hlavním zdrojem fosforu jsou maso a mléko, celozrnný chléb a cereálie. Neexistují žádné zprávy o toxických účincích fosforu. Pouze je-li spotřeba fosforu vyšší než příjem vápníku, může narušovat vstřebávání vápníku a jeho dostupnost. Vyskytuje se v potravinách jako je červené maso, drůbež, ryby, sýr (např. parmesan), vejce, obilí, ořechy, luštěniny, především hrách a čočka. Doporučené denní množství 800mg/den. Tolerovaná hranice příjmu je 4,0 g/den, nejvyšší úroveň příjmu bez pozorovaných nežádoucích příhod: 3,5 g/den. Rizikové skupiny- Vysoký příjem antacid s obsahem hliníku. Příznaky nedostatku se vyskytují zřídka. Pokud dojde k předávkování poznáme podle vysoké koncentrace fosfátu a ty mohou vést ke snížené hladině vápníku. Funkce: - nepostradatelnou složkou mineralizace kostí - obsažen v hydroxyapatitu, který dodává kostem pevnost - nejdůležitější zdroj energie pro buňku (adenosin-trifosfát, ATP) - základním prvkem tuků ve stavbě buněčných membrán (fosfolipidy) - důležitá úloha při udržování acidobazické rovnováhy - fosforylační aktivace mnoha katalytických proteinů - regulace homeostázy fosfátů prostřednictvím hormonů |
|
Vápník | 81,1 mg (10%*) |
Vitamíny a minerály Vápník Vápník patří mezi biogenní prvky, které jsou nezbytné pro všechny živé organismy. V tělech obratlovců je základní součástí kostí a zubů, nachází se ale i ve svalech, krvi a dalších tělesných tkáních. Jeden z nejznámějších a nejužívanějších minerálů 2% celkové hmotnosti těla.. V moderní stravě (s výjimkou některých mléčných produktů) jej bývá nedostatek.Vápník je základní součástí kostí a zubů, kterým pomáhá zajišťovat pevnost a tvar. Relativně malé množství je obsaženo v krevní plasmě, kde asistuje při přestupu živin buněčnými membránami. Je také nezbytný pro správnou krevní srážlivost, hojení ran a činnost svalů. Dostatečný a dlouhodobý příjem dobře využitelné formy vápníku je důležitou prevencí v boji proti osteoporóze. Nelezneme jej v mléčných výrobcích, zelenině a ovoci. Dávkování 800 mg/den. Nesmí být podáván při snížené funkci ledvin, zvýšené hladině vápníku, předávkováním vitaminu D. Nedostatek vápníku se projevuje únavou, poruchou srážení krve a podrážděností. Vysoké dávky mohou vést k předávkování zácpa nebo průjem. Rizikové skupiny: - děti, dospívající, starší lidé (snížené vstřebávání vápníku) - těhotenství, kojení - užívání léků (projímadla, tetracykliny, antacida) - vysoký příjem fosforu (limonády, omáčky) a živočišných bílkovin (dochází k okyselení vnitřního prostředí a vápník je tělem používán k neutralizaci kyselosti), volné mastné kyseliny (tvorba rozpustných komplexů s vápníkem), čaj, špenát, rebarbora - menopauza - akutní zánět slinivky břišní - porucha vstřebávání (Crohnova nemoc) - nedostatek vitaminu D (zejména starší lidé) |
ve 100 g | |||
---|---|---|---|
Laktóza | 7,1 g | ||
Fosfolipidy | 0,1 g |
Celková hmotnost včetně obalu | 200 g |
Udává celkovou hmotnost výrobku včetně jeho obalu. |
---|---|---|
Sazba DPH | 12 % | |
Uvádí na trh: Adam Raw, Metylovice 552, Metylovice, 73949 |
Nepasterizované BIO oslí mléko (Terceira) 150g | 1 532,67 Kč / 100 g |
---|
103 | Kč |
97 | Kč |
Ke zboží Nepasterizované BIO oslí mléko (Terceira) 150g nebyla otevřena žádná diskuze,otázka ani odpověď. Buďte první.
Napište dotaz k produktu, hodnocení nebo recenzi.
Změna popisu a složení zboží, fotografií a cen vyhrazena. Etiketa výrobku a jeho balení se může lišit od zobrazené verze v závislosti na aktuálním balení od výrobce