429 | Kč |
Mr. Tonito kissel 200g
Mr. Tonito kissel 200gMultivitaminy, multiminerály a ostatní
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Chci ještě lepší cenu
|
Kissel byl vytvořen pro všechny, kteří neradi tráví mnoho času přípravou jídel. Připravte si chutnou svačinu připomínající tradiční želé.
Doplněno o:
- Vitamín A podporuje funkci zraku či správný vývoj buněk sliznic, kůže, krvetvorby a imunity
- Vitamín C slouží jako antioxidant, který detoxikuje organismus, chrání srdce, podporuje imunitu, podílí se na tvorbě kolagenu a má antibakteriální účinky
- Vitamín E patří k nejdůležitějším antioxidantům. Chrání buňky před volnými radikály, oxidačním stresem a zároveň pomáhá zpomalovat stárnutí buněk.
SLOŽENÍ
Mr. Tonito kissel 200g
obsahuje: Modifikovaný škrob, sladidlo: erythritol; barva: čpavkový karamel; aroma, regulátor kyselosti: kyselina citrónová; kyselina L-askorbová (vitamin C), sladidlo: sukralóza; DL-alfa-tokoferylacetát (vitamín E), retinylacetát (vitamín A).
DÁVKOVÁNÍ
Mr. Tonito kissel 200g
Upozornění pro alergiky: Alergeny jsou vyznačeny tučně ve složení produktu.
Upozornění na alergeny: Tento produkt může obsahovat stopy ořechů, arašídů, sezamu, vajec, lepku, korýšů, oříšků a zbytky skořápkových plodů.
COLA | ve 100 g | v 1 dávce 20 g | |
---|---|---|---|
Energetická hodnota | 70 kJ (1%*) | 14 | |
Energetická hodnota | 16 kCal (1%*) | 3,2 | |
Sacharidy - uhlohydráty | 8,7 g (3%*) | 1,74 g (1%*) |
Průměrné nutriční informace Sacharidy - uhlohydráty Organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy. |
z toho polyoly | 4,6 g | 0,92 g |
Průměrné nutriční informace z toho polyoly Vícesytné alkoholy. |
DIVOKÁ JAHODA | ve 100 g | v 1 dávce 20 g | |
---|---|---|---|
Energetická hodnota | 70 kJ (1%*) | 14 | |
Energetická hodnota | 16 kCal (1%*) | 3,2 | |
Sacharidy - uhlohydráty | 8,7 g (3%*) | 1,74 g (1%*) |
Průměrné nutriční informace Sacharidy - uhlohydráty Organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy. |
z toho polyoly | 4,6 g | 0,92 g |
Průměrné nutriční informace z toho polyoly Vícesytné alkoholy. |
JAHODA | ve 100 g | v 1 dávce 20 g | |
---|---|---|---|
Energetická hodnota | 70 kJ (1%*) | 14 | |
Energetická hodnota | 16 kCal (1%*) | 3,2 | |
Sacharidy - uhlohydráty | 8,7 g (3%*) | 1,74 g (1%*) |
Průměrné nutriční informace Sacharidy - uhlohydráty Organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy. |
z toho polyoly | 4,6 g | 0,92 g |
Průměrné nutriční informace z toho polyoly Vícesytné alkoholy. |
MALINA | ve 100 g | v 1 dávce 20 g | |
---|---|---|---|
Energetická hodnota | 70 kJ (1%*) | 14 | |
Energetická hodnota | 16 kCal (1%*) | 3,2 | |
Sacharidy - uhlohydráty | 8,7 g (3%*) | 1,74 g (1%*) |
Průměrné nutriční informace Sacharidy - uhlohydráty Organické látky obsažené v rostlinných a živočišných tkáních. Dělí se na jednoduché sacharidy, tj. na monosacharidy (glukosa, fruktosa), a na sacharidy složené, tj. oligosacharidy (disacharid sacharosa) a polysacharidy (škrob, celulosa). Sacharidy jsou vedle bílkovin a tuků nejdůležitější základní složkou výživy. |
z toho polyoly | 4,6 g | 0,92 g |
Průměrné nutriční informace z toho polyoly Vícesytné alkoholy. |
COLA | ve 100 g | v 1 dávce 20 g | |
---|---|---|---|
Vitamín A - retinol | 0,082 mg (10%*) | 0,02 |
Vitamíny a minerály Vitamín A - retinol Vitamín A je nezbytný pro dobrý zrak, podporuje růst, a správný vývoj buněk sliznic, kostí a je důležitý pro krvetvorbu. Vitamin A (neboli retinol či axeroftol) patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Má význam pro řadu funkcí v organismu, je důležitým růstovým faktorem, je nezbytný pro normální funkci zraku, sliznic a kůže, je důležitý také pro syntézu steroidních hormonů v těle. Jeho hlavní účinky spočívají v buněčné regulaci a při diferenciaci buněk v těle. Zajišťuje také funkční slizniční bariéru bránící vstupu infekce do organismu. Při jeho nedostatku dochází především ke změnám na oční sítnici a epiteliální tkáni. Používáme- aplikujeme při prevenci hypovitaminozy, při nedostatečné absorbci tohoto vitaminu z potravy a při jeho zvýšené potřebě v období růstu a těhotenství, při kožních změnách s charakteristickým rohovatěním pokožky, při lupénce, u akné, při šerosleposti a jiných očních nemocech a při urogenitálním onemocnění a onemocnění sliznic dutiny ústní. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin A , chronického onemiocnění ledvin, u virového onemocnění jater, při chronickém alkoholismu, dále při stavech masivního předávkování vitaminem A, pokud jsou suché vlasy a projevují-li se nějaké znaky hrubé kůže. U těhotných žen je třeba vzít v úvahu i ostatní zdroje retinolu v potravě. Hrozí riziko zastavení růstu u dětí , boleesti hlavy, nevolnost, zvracení, loupající se kůže, změny na kostech,podráždění a další. Denní dávka pro doplnění vitaminu v těle by neměla překročit 10 000 m.j., doporučená denní dávka k léčbě výrazné hypovitaminózy je 30 000 až 50 000 m.j. pro dospělé. Po této dávce dochází k rychlému zlepšení funkčních změn. Krátkodobě lze použít při kožním onemocnění i vyšší dávky. Spolu s jinými vitaminy se vitamin A podává preventivně v denních dávkách kolem 3 000 m.j. Dávkování individuálně konzultovat s lékařem, opatrnosti při podávání je třeba u těhotných žen. U těhotných žen se nesmí překročit dávka 10 000 m.j. vitaminu A za den. Pozor na období těhotenství - vitamin A je možno předávkovat. U těhotných žen je nebezpečí vzniku vrozených vývojových vad plodu!!! Vyvarovat se vzniku akutní a zejména chronické otravy! Výskyt: - jako retinol v potravinách živočišného původu (např. olej z rybích jater, játra, mléko a mléčné výrobky) - jako 3,4-dihydroretinol (vitamin A2) v mořských rybách (např. žralok, platýz, makrela) - jako provitamin (karotenoidy) v zelenině a ovoci (např. mrkev, brokolice, melouny, salát, špenát, meruňky), ve střevech se mění na vitamin A pouze v množství potřebném pro tělo. Pozor u těhotných žen!!! Těhotným ženám se nedoporučuje užívat více než 2,4 mg retinolu denně (8000 I.U.), aby nedošlo k malformacím plodu. Rizikové skupiny: - novorozenci - mladé ženy - těhotné a kojící ženy - muži starší 65 let - při dlouhodobě váznoucí výživě, poruchách trávení nebo vstřebávání (např. regionální enteritida, Crohnova choroba, sprue), výhradně parenterální výživě, nemocech slinivky břišní, alkoholizmu , užívání některých léků (např. antibiotika, cholestyramin, glukokortikoidy, diuretika (zvyšují ztrátu zinku ledvinami), infekčních nemocech - nedostatek zinku, který je nezbytný pro metabolismus vitaminu A (prostřednictvím enzymu alkohol-dehydrogenázy je zinek přímo zapojen do procesu vidění; dále je nutný pro uvolňování vitaminu A z jater) |
Vitamín C | 20,5 mg (26%*) | 4,1 mg (5%*) |
Vitamíny a minerály Vitamín C Významný antioxidant. Zlepšuje odolnost organismus proti infekcím a nepříznivým zevním vlivům. Vitamin C neboli kyselina askorbová je látka lehce ve vodě rozpustná. Je důležitou antioxidační látkou pro lidské tělo a je součástí řady dějů při výměně látkové v organismu. Má význam při syntéze kolagenu v pojivové tkáni, při přeměně některých aminokyselin v játrech, při syntéze steroidů v nadledvinkách, ve stimulaci dějů, které probíhají v mozku a při skladování železa v těle. Člověk si nedovede kyselinu askorbovou v těle vytvořit, je závislý na jejím příjmu potravou. Používá se k profylaxi s cílem udržet si správnou hladinu tohoto vitaminu v těle nebo při léčbě hypovitaminózy, tj. nedostatku tohoto vitaminu zejména u dětí, starších osob, kuřáků a alkoholiků. Při hypovitaminóze dochází k poškození krevních kapilár na místě buněčné výstelky, k poškození zubního lůžka, krvácení dásní, špatné hojivosti ran nebo se nedostatek vitaminu C projevuje únavností, slabostí, bolestmi v kostech, povadlou kůží. Kyselina askorbová se podává její při zvýšené spotřebě v těle, jako jsou např. virová onemocnění, stres, chlad a těžká práce. Vitaminu C se užívá také v období po nemoci, operaci a v těhotenství. Používá se také jako doplňkové léčivo při otravách některými dusíkatými barvivy. Nepodáváme při přecitlivělost na vitamin C, při výskytu ledvinných kamenů, při podávání sulfonamidů je nezbytné poradit se s lékařem! Pozor na příjem vysokých dávek vitaminu C nad 1- 2 g denně může vést k dráždění sliznice žaludku a jícnu, provázené někdy průjmy, bolestmi hlavy, slabostí, nespavosí, dále ke zvýšenému okyselení moče a ke tvorbě ledvinných oxalátových kaménků, k úbytku vitaminu B12 v těle a ke zvýšení hladiny cholesterolu. U alergiků se ojediněle může objevit kopřivka.Doporučená denní perorální dávka je okolo 50 mg (25-75 mg) denně pro dospělé a dětí nad 10 let. Dětem vevěku 3-10 let se doporučuje dávka poloviční. Potřeba vitaminu C se však značně zvyšuje při infekčních nemocech. Terapeutické dávky jsou vyšší v rozmezí 100-1000 mg denně. Dávku vitaminu C v průběhu těhotenství a období kojení konzultujte slékařem! Při podání vyšších dávek se vitamin C v těle nehromadí, jeho přebytek se vyloučí močí. Nejvýznamnějším zdrojem vitamínu C jsou u nás šípky, nať petržele, černý rybíz, jahody, kapusta, křen, zelí, paprika, pomeranč, citrón. Vitamín C je v těle důležitý především pro: - činnost imunity - metabolismus vápníku - pojivové tkáně, kolagen - stěny cév - zubní dáseň - zpracování tuků - pevnou, hladkou kůži - silné vlasy - zrakovou ostrost - pozitivní náladu - zdravé nervy - koncentrační schopnosti - spánek - překonání stresu |
Vitamín E - tokoferol | 1,23 mg (10%*) | 0,25 |
Vitamíny a minerály Vitamín E - tokoferol Vitamín E blahodárně působí na nervovou soustavu, na sexuální výkonnost. Je skvělým prostředkem na rozšiřování cév, navíc má močopudné (diuretické) účinky a je vhodný i na snižování krevního tlaku. Vitamin E je v tucích rozpustný vitamin. Chemicky ho tvoří skupina tokoferolů, v lécích se používá biologicky nejúčinnější alfa-tokoferol. Působí jako ochranná složka buněčných membrán. Používá se k prevenci a léčbě nedostatku vitaminu E v organismu, k prevenci vývojových poruch plodu, k doplnění zásoby vitaminu po operacích, při těžkých onemocněních, v rekonvalescenci a při větší zátěži. Jako doplňkové léčivo u neplodnosti, jako podůrný lék hormonální léčby menstruačního cyklu, při klimakterických obtížích, při svalové ochablosti, ve stomatologii ke zlepšení stavu dásní, k prevenci parodontózy, jako podpůrný prostředek při onemocnění kloubového aparátu, při nervových obtížích, při poruchách sliznic dýchacích a polykacích cest. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin E, hrozí vysoké riziko uvolnění krevních sraženin, v prvních třech měsících těhotenství, u dětí do 3 let. Snášenlivost vitaminu E je dobrá, pouze při dlouhodobém užívání nebo při vysoké dávce mohou vzniknout zažívací obtíže, únava, slabost a bolesti hlavy. Podávání vysokých dávek vitaminu E může mít za následek zhoršenou poruchu srážlivosti krve, která je vyvolaná nedostatkem vitaminu K. Dávkování - minimální denní příjem se považuje 10-20 mg vitamínu E. Terapeuticky je však obvyklá denní dávka pro dospělé jedince vyšší 200-400 mg vitaminu E. U dětí je perorální dávka 5-10 mg denně, je však lépe podávání vitaminu E u dětí nad 3 let věku konzultovat s lékařem. Dávkování v těhotenství a v období kojení určuje lékař. Opatrnosti je třeba při podávání dětem mladším 12 let a u osob, které používají perorálně podávané přípravky proti krevní srážlivosti a u žen s dlouhodobým užíváním antikoncepčních přípravků. Při výskytu nežádoucích účinků se poraďte s lékařem!Při současném používání přípravků s vitaminy nebo s minerály je také nutná konzultace s lékařem! Zdrojem vitaminu E jsou například rostlinné oleje, ořechy, mandle, celozrnné produkty a listová zelenina(zelí, špenát). |
DIVOKÁ JAHODA | ve 100 g | v 1 dávce 20 g | |
---|---|---|---|
Vitamín A - retinol | 0,082 mg (10%*) | 0,02 |
Vitamíny a minerály Vitamín A - retinol Vitamín A je nezbytný pro dobrý zrak, podporuje růst, a správný vývoj buněk sliznic, kostí a je důležitý pro krvetvorbu. Vitamin A (neboli retinol či axeroftol) patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Má význam pro řadu funkcí v organismu, je důležitým růstovým faktorem, je nezbytný pro normální funkci zraku, sliznic a kůže, je důležitý také pro syntézu steroidních hormonů v těle. Jeho hlavní účinky spočívají v buněčné regulaci a při diferenciaci buněk v těle. Zajišťuje také funkční slizniční bariéru bránící vstupu infekce do organismu. Při jeho nedostatku dochází především ke změnám na oční sítnici a epiteliální tkáni. Používáme- aplikujeme při prevenci hypovitaminozy, při nedostatečné absorbci tohoto vitaminu z potravy a při jeho zvýšené potřebě v období růstu a těhotenství, při kožních změnách s charakteristickým rohovatěním pokožky, při lupénce, u akné, při šerosleposti a jiných očních nemocech a při urogenitálním onemocnění a onemocnění sliznic dutiny ústní. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin A , chronického onemiocnění ledvin, u virového onemocnění jater, při chronickém alkoholismu, dále při stavech masivního předávkování vitaminem A, pokud jsou suché vlasy a projevují-li se nějaké znaky hrubé kůže. U těhotných žen je třeba vzít v úvahu i ostatní zdroje retinolu v potravě. Hrozí riziko zastavení růstu u dětí , boleesti hlavy, nevolnost, zvracení, loupající se kůže, změny na kostech,podráždění a další. Denní dávka pro doplnění vitaminu v těle by neměla překročit 10 000 m.j., doporučená denní dávka k léčbě výrazné hypovitaminózy je 30 000 až 50 000 m.j. pro dospělé. Po této dávce dochází k rychlému zlepšení funkčních změn. Krátkodobě lze použít při kožním onemocnění i vyšší dávky. Spolu s jinými vitaminy se vitamin A podává preventivně v denních dávkách kolem 3 000 m.j. Dávkování individuálně konzultovat s lékařem, opatrnosti při podávání je třeba u těhotných žen. U těhotných žen se nesmí překročit dávka 10 000 m.j. vitaminu A za den. Pozor na období těhotenství - vitamin A je možno předávkovat. U těhotných žen je nebezpečí vzniku vrozených vývojových vad plodu!!! Vyvarovat se vzniku akutní a zejména chronické otravy! Výskyt: - jako retinol v potravinách živočišného původu (např. olej z rybích jater, játra, mléko a mléčné výrobky) - jako 3,4-dihydroretinol (vitamin A2) v mořských rybách (např. žralok, platýz, makrela) - jako provitamin (karotenoidy) v zelenině a ovoci (např. mrkev, brokolice, melouny, salát, špenát, meruňky), ve střevech se mění na vitamin A pouze v množství potřebném pro tělo. Pozor u těhotných žen!!! Těhotným ženám se nedoporučuje užívat více než 2,4 mg retinolu denně (8000 I.U.), aby nedošlo k malformacím plodu. Rizikové skupiny: - novorozenci - mladé ženy - těhotné a kojící ženy - muži starší 65 let - při dlouhodobě váznoucí výživě, poruchách trávení nebo vstřebávání (např. regionální enteritida, Crohnova choroba, sprue), výhradně parenterální výživě, nemocech slinivky břišní, alkoholizmu , užívání některých léků (např. antibiotika, cholestyramin, glukokortikoidy, diuretika (zvyšují ztrátu zinku ledvinami), infekčních nemocech - nedostatek zinku, který je nezbytný pro metabolismus vitaminu A (prostřednictvím enzymu alkohol-dehydrogenázy je zinek přímo zapojen do procesu vidění; dále je nutný pro uvolňování vitaminu A z jater) |
Vitamín C | 20,5 mg (26%*) | 4,1 mg (5%*) |
Vitamíny a minerály Vitamín C Významný antioxidant. Zlepšuje odolnost organismus proti infekcím a nepříznivým zevním vlivům. Vitamin C neboli kyselina askorbová je látka lehce ve vodě rozpustná. Je důležitou antioxidační látkou pro lidské tělo a je součástí řady dějů při výměně látkové v organismu. Má význam při syntéze kolagenu v pojivové tkáni, při přeměně některých aminokyselin v játrech, při syntéze steroidů v nadledvinkách, ve stimulaci dějů, které probíhají v mozku a při skladování železa v těle. Člověk si nedovede kyselinu askorbovou v těle vytvořit, je závislý na jejím příjmu potravou. Používá se k profylaxi s cílem udržet si správnou hladinu tohoto vitaminu v těle nebo při léčbě hypovitaminózy, tj. nedostatku tohoto vitaminu zejména u dětí, starších osob, kuřáků a alkoholiků. Při hypovitaminóze dochází k poškození krevních kapilár na místě buněčné výstelky, k poškození zubního lůžka, krvácení dásní, špatné hojivosti ran nebo se nedostatek vitaminu C projevuje únavností, slabostí, bolestmi v kostech, povadlou kůží. Kyselina askorbová se podává její při zvýšené spotřebě v těle, jako jsou např. virová onemocnění, stres, chlad a těžká práce. Vitaminu C se užívá také v období po nemoci, operaci a v těhotenství. Používá se také jako doplňkové léčivo při otravách některými dusíkatými barvivy. Nepodáváme při přecitlivělost na vitamin C, při výskytu ledvinných kamenů, při podávání sulfonamidů je nezbytné poradit se s lékařem! Pozor na příjem vysokých dávek vitaminu C nad 1- 2 g denně může vést k dráždění sliznice žaludku a jícnu, provázené někdy průjmy, bolestmi hlavy, slabostí, nespavosí, dále ke zvýšenému okyselení moče a ke tvorbě ledvinných oxalátových kaménků, k úbytku vitaminu B12 v těle a ke zvýšení hladiny cholesterolu. U alergiků se ojediněle může objevit kopřivka.Doporučená denní perorální dávka je okolo 50 mg (25-75 mg) denně pro dospělé a dětí nad 10 let. Dětem vevěku 3-10 let se doporučuje dávka poloviční. Potřeba vitaminu C se však značně zvyšuje při infekčních nemocech. Terapeutické dávky jsou vyšší v rozmezí 100-1000 mg denně. Dávku vitaminu C v průběhu těhotenství a období kojení konzultujte slékařem! Při podání vyšších dávek se vitamin C v těle nehromadí, jeho přebytek se vyloučí močí. Nejvýznamnějším zdrojem vitamínu C jsou u nás šípky, nať petržele, černý rybíz, jahody, kapusta, křen, zelí, paprika, pomeranč, citrón. Vitamín C je v těle důležitý především pro: - činnost imunity - metabolismus vápníku - pojivové tkáně, kolagen - stěny cév - zubní dáseň - zpracování tuků - pevnou, hladkou kůži - silné vlasy - zrakovou ostrost - pozitivní náladu - zdravé nervy - koncentrační schopnosti - spánek - překonání stresu |
Vitamín E - tokoferol | 1,23 mg (10%*) | 0,25 |
Vitamíny a minerály Vitamín E - tokoferol Vitamín E blahodárně působí na nervovou soustavu, na sexuální výkonnost. Je skvělým prostředkem na rozšiřování cév, navíc má močopudné (diuretické) účinky a je vhodný i na snižování krevního tlaku. Vitamin E je v tucích rozpustný vitamin. Chemicky ho tvoří skupina tokoferolů, v lécích se používá biologicky nejúčinnější alfa-tokoferol. Působí jako ochranná složka buněčných membrán. Používá se k prevenci a léčbě nedostatku vitaminu E v organismu, k prevenci vývojových poruch plodu, k doplnění zásoby vitaminu po operacích, při těžkých onemocněních, v rekonvalescenci a při větší zátěži. Jako doplňkové léčivo u neplodnosti, jako podůrný lék hormonální léčby menstruačního cyklu, při klimakterických obtížích, při svalové ochablosti, ve stomatologii ke zlepšení stavu dásní, k prevenci parodontózy, jako podpůrný prostředek při onemocnění kloubového aparátu, při nervových obtížích, při poruchách sliznic dýchacích a polykacích cest. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin E, hrozí vysoké riziko uvolnění krevních sraženin, v prvních třech měsících těhotenství, u dětí do 3 let. Snášenlivost vitaminu E je dobrá, pouze při dlouhodobém užívání nebo při vysoké dávce mohou vzniknout zažívací obtíže, únava, slabost a bolesti hlavy. Podávání vysokých dávek vitaminu E může mít za následek zhoršenou poruchu srážlivosti krve, která je vyvolaná nedostatkem vitaminu K. Dávkování - minimální denní příjem se považuje 10-20 mg vitamínu E. Terapeuticky je však obvyklá denní dávka pro dospělé jedince vyšší 200-400 mg vitaminu E. U dětí je perorální dávka 5-10 mg denně, je však lépe podávání vitaminu E u dětí nad 3 let věku konzultovat s lékařem. Dávkování v těhotenství a v období kojení určuje lékař. Opatrnosti je třeba při podávání dětem mladším 12 let a u osob, které používají perorálně podávané přípravky proti krevní srážlivosti a u žen s dlouhodobým užíváním antikoncepčních přípravků. Při výskytu nežádoucích účinků se poraďte s lékařem!Při současném používání přípravků s vitaminy nebo s minerály je také nutná konzultace s lékařem! Zdrojem vitaminu E jsou například rostlinné oleje, ořechy, mandle, celozrnné produkty a listová zelenina(zelí, špenát). |
JAHODA | ve 100 g | v 1 dávce 20 g | |
---|---|---|---|
Vitamín A - retinol | 0,082 mg (10%*) | 0,02 |
Vitamíny a minerály Vitamín A - retinol Vitamín A je nezbytný pro dobrý zrak, podporuje růst, a správný vývoj buněk sliznic, kostí a je důležitý pro krvetvorbu. Vitamin A (neboli retinol či axeroftol) patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Má význam pro řadu funkcí v organismu, je důležitým růstovým faktorem, je nezbytný pro normální funkci zraku, sliznic a kůže, je důležitý také pro syntézu steroidních hormonů v těle. Jeho hlavní účinky spočívají v buněčné regulaci a při diferenciaci buněk v těle. Zajišťuje také funkční slizniční bariéru bránící vstupu infekce do organismu. Při jeho nedostatku dochází především ke změnám na oční sítnici a epiteliální tkáni. Používáme- aplikujeme při prevenci hypovitaminozy, při nedostatečné absorbci tohoto vitaminu z potravy a při jeho zvýšené potřebě v období růstu a těhotenství, při kožních změnách s charakteristickým rohovatěním pokožky, při lupénce, u akné, při šerosleposti a jiných očních nemocech a při urogenitálním onemocnění a onemocnění sliznic dutiny ústní. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin A , chronického onemiocnění ledvin, u virového onemocnění jater, při chronickém alkoholismu, dále při stavech masivního předávkování vitaminem A, pokud jsou suché vlasy a projevují-li se nějaké znaky hrubé kůže. U těhotných žen je třeba vzít v úvahu i ostatní zdroje retinolu v potravě. Hrozí riziko zastavení růstu u dětí , boleesti hlavy, nevolnost, zvracení, loupající se kůže, změny na kostech,podráždění a další. Denní dávka pro doplnění vitaminu v těle by neměla překročit 10 000 m.j., doporučená denní dávka k léčbě výrazné hypovitaminózy je 30 000 až 50 000 m.j. pro dospělé. Po této dávce dochází k rychlému zlepšení funkčních změn. Krátkodobě lze použít při kožním onemocnění i vyšší dávky. Spolu s jinými vitaminy se vitamin A podává preventivně v denních dávkách kolem 3 000 m.j. Dávkování individuálně konzultovat s lékařem, opatrnosti při podávání je třeba u těhotných žen. U těhotných žen se nesmí překročit dávka 10 000 m.j. vitaminu A za den. Pozor na období těhotenství - vitamin A je možno předávkovat. U těhotných žen je nebezpečí vzniku vrozených vývojových vad plodu!!! Vyvarovat se vzniku akutní a zejména chronické otravy! Výskyt: - jako retinol v potravinách živočišného původu (např. olej z rybích jater, játra, mléko a mléčné výrobky) - jako 3,4-dihydroretinol (vitamin A2) v mořských rybách (např. žralok, platýz, makrela) - jako provitamin (karotenoidy) v zelenině a ovoci (např. mrkev, brokolice, melouny, salát, špenát, meruňky), ve střevech se mění na vitamin A pouze v množství potřebném pro tělo. Pozor u těhotných žen!!! Těhotným ženám se nedoporučuje užívat více než 2,4 mg retinolu denně (8000 I.U.), aby nedošlo k malformacím plodu. Rizikové skupiny: - novorozenci - mladé ženy - těhotné a kojící ženy - muži starší 65 let - při dlouhodobě váznoucí výživě, poruchách trávení nebo vstřebávání (např. regionální enteritida, Crohnova choroba, sprue), výhradně parenterální výživě, nemocech slinivky břišní, alkoholizmu , užívání některých léků (např. antibiotika, cholestyramin, glukokortikoidy, diuretika (zvyšují ztrátu zinku ledvinami), infekčních nemocech - nedostatek zinku, který je nezbytný pro metabolismus vitaminu A (prostřednictvím enzymu alkohol-dehydrogenázy je zinek přímo zapojen do procesu vidění; dále je nutný pro uvolňování vitaminu A z jater) |
Vitamín C | 20,5 mg (26%*) | 4,1 mg (5%*) |
Vitamíny a minerály Vitamín C Významný antioxidant. Zlepšuje odolnost organismus proti infekcím a nepříznivým zevním vlivům. Vitamin C neboli kyselina askorbová je látka lehce ve vodě rozpustná. Je důležitou antioxidační látkou pro lidské tělo a je součástí řady dějů při výměně látkové v organismu. Má význam při syntéze kolagenu v pojivové tkáni, při přeměně některých aminokyselin v játrech, při syntéze steroidů v nadledvinkách, ve stimulaci dějů, které probíhají v mozku a při skladování železa v těle. Člověk si nedovede kyselinu askorbovou v těle vytvořit, je závislý na jejím příjmu potravou. Používá se k profylaxi s cílem udržet si správnou hladinu tohoto vitaminu v těle nebo při léčbě hypovitaminózy, tj. nedostatku tohoto vitaminu zejména u dětí, starších osob, kuřáků a alkoholiků. Při hypovitaminóze dochází k poškození krevních kapilár na místě buněčné výstelky, k poškození zubního lůžka, krvácení dásní, špatné hojivosti ran nebo se nedostatek vitaminu C projevuje únavností, slabostí, bolestmi v kostech, povadlou kůží. Kyselina askorbová se podává její při zvýšené spotřebě v těle, jako jsou např. virová onemocnění, stres, chlad a těžká práce. Vitaminu C se užívá také v období po nemoci, operaci a v těhotenství. Používá se také jako doplňkové léčivo při otravách některými dusíkatými barvivy. Nepodáváme při přecitlivělost na vitamin C, při výskytu ledvinných kamenů, při podávání sulfonamidů je nezbytné poradit se s lékařem! Pozor na příjem vysokých dávek vitaminu C nad 1- 2 g denně může vést k dráždění sliznice žaludku a jícnu, provázené někdy průjmy, bolestmi hlavy, slabostí, nespavosí, dále ke zvýšenému okyselení moče a ke tvorbě ledvinných oxalátových kaménků, k úbytku vitaminu B12 v těle a ke zvýšení hladiny cholesterolu. U alergiků se ojediněle může objevit kopřivka.Doporučená denní perorální dávka je okolo 50 mg (25-75 mg) denně pro dospělé a dětí nad 10 let. Dětem vevěku 3-10 let se doporučuje dávka poloviční. Potřeba vitaminu C se však značně zvyšuje při infekčních nemocech. Terapeutické dávky jsou vyšší v rozmezí 100-1000 mg denně. Dávku vitaminu C v průběhu těhotenství a období kojení konzultujte slékařem! Při podání vyšších dávek se vitamin C v těle nehromadí, jeho přebytek se vyloučí močí. Nejvýznamnějším zdrojem vitamínu C jsou u nás šípky, nať petržele, černý rybíz, jahody, kapusta, křen, zelí, paprika, pomeranč, citrón. Vitamín C je v těle důležitý především pro: - činnost imunity - metabolismus vápníku - pojivové tkáně, kolagen - stěny cév - zubní dáseň - zpracování tuků - pevnou, hladkou kůži - silné vlasy - zrakovou ostrost - pozitivní náladu - zdravé nervy - koncentrační schopnosti - spánek - překonání stresu |
Vitamín E - tokoferol | 1,23 mg (10%*) | 0,25 |
Vitamíny a minerály Vitamín E - tokoferol Vitamín E blahodárně působí na nervovou soustavu, na sexuální výkonnost. Je skvělým prostředkem na rozšiřování cév, navíc má močopudné (diuretické) účinky a je vhodný i na snižování krevního tlaku. Vitamin E je v tucích rozpustný vitamin. Chemicky ho tvoří skupina tokoferolů, v lécích se používá biologicky nejúčinnější alfa-tokoferol. Působí jako ochranná složka buněčných membrán. Používá se k prevenci a léčbě nedostatku vitaminu E v organismu, k prevenci vývojových poruch plodu, k doplnění zásoby vitaminu po operacích, při těžkých onemocněních, v rekonvalescenci a při větší zátěži. Jako doplňkové léčivo u neplodnosti, jako podůrný lék hormonální léčby menstruačního cyklu, při klimakterických obtížích, při svalové ochablosti, ve stomatologii ke zlepšení stavu dásní, k prevenci parodontózy, jako podpůrný prostředek při onemocnění kloubového aparátu, při nervových obtížích, při poruchách sliznic dýchacích a polykacích cest. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin E, hrozí vysoké riziko uvolnění krevních sraženin, v prvních třech měsících těhotenství, u dětí do 3 let. Snášenlivost vitaminu E je dobrá, pouze při dlouhodobém užívání nebo při vysoké dávce mohou vzniknout zažívací obtíže, únava, slabost a bolesti hlavy. Podávání vysokých dávek vitaminu E může mít za následek zhoršenou poruchu srážlivosti krve, která je vyvolaná nedostatkem vitaminu K. Dávkování - minimální denní příjem se považuje 10-20 mg vitamínu E. Terapeuticky je však obvyklá denní dávka pro dospělé jedince vyšší 200-400 mg vitaminu E. U dětí je perorální dávka 5-10 mg denně, je však lépe podávání vitaminu E u dětí nad 3 let věku konzultovat s lékařem. Dávkování v těhotenství a v období kojení určuje lékař. Opatrnosti je třeba při podávání dětem mladším 12 let a u osob, které používají perorálně podávané přípravky proti krevní srážlivosti a u žen s dlouhodobým užíváním antikoncepčních přípravků. Při výskytu nežádoucích účinků se poraďte s lékařem!Při současném používání přípravků s vitaminy nebo s minerály je také nutná konzultace s lékařem! Zdrojem vitaminu E jsou například rostlinné oleje, ořechy, mandle, celozrnné produkty a listová zelenina(zelí, špenát). |
MALINA | ve 100 g | v 1 dávce 20 g | |
---|---|---|---|
Vitamín A - retinol | 0,082 mg (10%*) | 0,02 |
Vitamíny a minerály Vitamín A - retinol Vitamín A je nezbytný pro dobrý zrak, podporuje růst, a správný vývoj buněk sliznic, kostí a je důležitý pro krvetvorbu. Vitamin A (neboli retinol či axeroftol) patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích. Má význam pro řadu funkcí v organismu, je důležitým růstovým faktorem, je nezbytný pro normální funkci zraku, sliznic a kůže, je důležitý také pro syntézu steroidních hormonů v těle. Jeho hlavní účinky spočívají v buněčné regulaci a při diferenciaci buněk v těle. Zajišťuje také funkční slizniční bariéru bránící vstupu infekce do organismu. Při jeho nedostatku dochází především ke změnám na oční sítnici a epiteliální tkáni. Používáme- aplikujeme při prevenci hypovitaminozy, při nedostatečné absorbci tohoto vitaminu z potravy a při jeho zvýšené potřebě v období růstu a těhotenství, při kožních změnách s charakteristickým rohovatěním pokožky, při lupénce, u akné, při šerosleposti a jiných očních nemocech a při urogenitálním onemocnění a onemocnění sliznic dutiny ústní. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin A , chronického onemiocnění ledvin, u virového onemocnění jater, při chronickém alkoholismu, dále při stavech masivního předávkování vitaminem A, pokud jsou suché vlasy a projevují-li se nějaké znaky hrubé kůže. U těhotných žen je třeba vzít v úvahu i ostatní zdroje retinolu v potravě. Hrozí riziko zastavení růstu u dětí , boleesti hlavy, nevolnost, zvracení, loupající se kůže, změny na kostech,podráždění a další. Denní dávka pro doplnění vitaminu v těle by neměla překročit 10 000 m.j., doporučená denní dávka k léčbě výrazné hypovitaminózy je 30 000 až 50 000 m.j. pro dospělé. Po této dávce dochází k rychlému zlepšení funkčních změn. Krátkodobě lze použít při kožním onemocnění i vyšší dávky. Spolu s jinými vitaminy se vitamin A podává preventivně v denních dávkách kolem 3 000 m.j. Dávkování individuálně konzultovat s lékařem, opatrnosti při podávání je třeba u těhotných žen. U těhotných žen se nesmí překročit dávka 10 000 m.j. vitaminu A za den. Pozor na období těhotenství - vitamin A je možno předávkovat. U těhotných žen je nebezpečí vzniku vrozených vývojových vad plodu!!! Vyvarovat se vzniku akutní a zejména chronické otravy! Výskyt: - jako retinol v potravinách živočišného původu (např. olej z rybích jater, játra, mléko a mléčné výrobky) - jako 3,4-dihydroretinol (vitamin A2) v mořských rybách (např. žralok, platýz, makrela) - jako provitamin (karotenoidy) v zelenině a ovoci (např. mrkev, brokolice, melouny, salát, špenát, meruňky), ve střevech se mění na vitamin A pouze v množství potřebném pro tělo. Pozor u těhotných žen!!! Těhotným ženám se nedoporučuje užívat více než 2,4 mg retinolu denně (8000 I.U.), aby nedošlo k malformacím plodu. Rizikové skupiny: - novorozenci - mladé ženy - těhotné a kojící ženy - muži starší 65 let - při dlouhodobě váznoucí výživě, poruchách trávení nebo vstřebávání (např. regionální enteritida, Crohnova choroba, sprue), výhradně parenterální výživě, nemocech slinivky břišní, alkoholizmu , užívání některých léků (např. antibiotika, cholestyramin, glukokortikoidy, diuretika (zvyšují ztrátu zinku ledvinami), infekčních nemocech - nedostatek zinku, který je nezbytný pro metabolismus vitaminu A (prostřednictvím enzymu alkohol-dehydrogenázy je zinek přímo zapojen do procesu vidění; dále je nutný pro uvolňování vitaminu A z jater) |
Vitamín C | 20,5 mg (26%*) | 4,1 mg (5%*) |
Vitamíny a minerály Vitamín C Významný antioxidant. Zlepšuje odolnost organismus proti infekcím a nepříznivým zevním vlivům. Vitamin C neboli kyselina askorbová je látka lehce ve vodě rozpustná. Je důležitou antioxidační látkou pro lidské tělo a je součástí řady dějů při výměně látkové v organismu. Má význam při syntéze kolagenu v pojivové tkáni, při přeměně některých aminokyselin v játrech, při syntéze steroidů v nadledvinkách, ve stimulaci dějů, které probíhají v mozku a při skladování železa v těle. Člověk si nedovede kyselinu askorbovou v těle vytvořit, je závislý na jejím příjmu potravou. Používá se k profylaxi s cílem udržet si správnou hladinu tohoto vitaminu v těle nebo při léčbě hypovitaminózy, tj. nedostatku tohoto vitaminu zejména u dětí, starších osob, kuřáků a alkoholiků. Při hypovitaminóze dochází k poškození krevních kapilár na místě buněčné výstelky, k poškození zubního lůžka, krvácení dásní, špatné hojivosti ran nebo se nedostatek vitaminu C projevuje únavností, slabostí, bolestmi v kostech, povadlou kůží. Kyselina askorbová se podává její při zvýšené spotřebě v těle, jako jsou např. virová onemocnění, stres, chlad a těžká práce. Vitaminu C se užívá také v období po nemoci, operaci a v těhotenství. Používá se také jako doplňkové léčivo při otravách některými dusíkatými barvivy. Nepodáváme při přecitlivělost na vitamin C, při výskytu ledvinných kamenů, při podávání sulfonamidů je nezbytné poradit se s lékařem! Pozor na příjem vysokých dávek vitaminu C nad 1- 2 g denně může vést k dráždění sliznice žaludku a jícnu, provázené někdy průjmy, bolestmi hlavy, slabostí, nespavosí, dále ke zvýšenému okyselení moče a ke tvorbě ledvinných oxalátových kaménků, k úbytku vitaminu B12 v těle a ke zvýšení hladiny cholesterolu. U alergiků se ojediněle může objevit kopřivka.Doporučená denní perorální dávka je okolo 50 mg (25-75 mg) denně pro dospělé a dětí nad 10 let. Dětem vevěku 3-10 let se doporučuje dávka poloviční. Potřeba vitaminu C se však značně zvyšuje při infekčních nemocech. Terapeutické dávky jsou vyšší v rozmezí 100-1000 mg denně. Dávku vitaminu C v průběhu těhotenství a období kojení konzultujte slékařem! Při podání vyšších dávek se vitamin C v těle nehromadí, jeho přebytek se vyloučí močí. Nejvýznamnějším zdrojem vitamínu C jsou u nás šípky, nať petržele, černý rybíz, jahody, kapusta, křen, zelí, paprika, pomeranč, citrón. Vitamín C je v těle důležitý především pro: - činnost imunity - metabolismus vápníku - pojivové tkáně, kolagen - stěny cév - zubní dáseň - zpracování tuků - pevnou, hladkou kůži - silné vlasy - zrakovou ostrost - pozitivní náladu - zdravé nervy - koncentrační schopnosti - spánek - překonání stresu |
Vitamín E - tokoferol | 1,23 mg (10%*) | 0,25 |
Vitamíny a minerály Vitamín E - tokoferol Vitamín E blahodárně působí na nervovou soustavu, na sexuální výkonnost. Je skvělým prostředkem na rozšiřování cév, navíc má močopudné (diuretické) účinky a je vhodný i na snižování krevního tlaku. Vitamin E je v tucích rozpustný vitamin. Chemicky ho tvoří skupina tokoferolů, v lécích se používá biologicky nejúčinnější alfa-tokoferol. Působí jako ochranná složka buněčných membrán. Používá se k prevenci a léčbě nedostatku vitaminu E v organismu, k prevenci vývojových poruch plodu, k doplnění zásoby vitaminu po operacích, při těžkých onemocněních, v rekonvalescenci a při větší zátěži. Jako doplňkové léčivo u neplodnosti, jako podůrný lék hormonální léčby menstruačního cyklu, při klimakterických obtížích, při svalové ochablosti, ve stomatologii ke zlepšení stavu dásní, k prevenci parodontózy, jako podpůrný prostředek při onemocnění kloubového aparátu, při nervových obtížích, při poruchách sliznic dýchacích a polykacích cest. Nepodáváme při přecitlivělosti na vitamin E, hrozí vysoké riziko uvolnění krevních sraženin, v prvních třech měsících těhotenství, u dětí do 3 let. Snášenlivost vitaminu E je dobrá, pouze při dlouhodobém užívání nebo při vysoké dávce mohou vzniknout zažívací obtíže, únava, slabost a bolesti hlavy. Podávání vysokých dávek vitaminu E může mít za následek zhoršenou poruchu srážlivosti krve, která je vyvolaná nedostatkem vitaminu K. Dávkování - minimální denní příjem se považuje 10-20 mg vitamínu E. Terapeuticky je však obvyklá denní dávka pro dospělé jedince vyšší 200-400 mg vitaminu E. U dětí je perorální dávka 5-10 mg denně, je však lépe podávání vitaminu E u dětí nad 3 let věku konzultovat s lékařem. Dávkování v těhotenství a v období kojení určuje lékař. Opatrnosti je třeba při podávání dětem mladším 12 let a u osob, které používají perorálně podávané přípravky proti krevní srážlivosti a u žen s dlouhodobým užíváním antikoncepčních přípravků. Při výskytu nežádoucích účinků se poraďte s lékařem!Při současném používání přípravků s vitaminy nebo s minerály je také nutná konzultace s lékařem! Zdrojem vitaminu E jsou například rostlinné oleje, ořechy, mandle, celozrnné produkty a listová zelenina(zelí, špenát). |
Počet dávek v balení | 20 |
Udává počet jednotlivých dávek výrobku v balení. |
---|---|---|
Celková hmotnost včetně obalu | 250 g |
Udává celkovou hmotnost výrobku včetně jeho obalu. |
Sazba DPH | 12 % | |
Adresa výrobce: OstroVit Sp. z o.o. ul. Sitarska 16, 18-300 Zambrów Polska |
||
Uvádí na trh: Pavel Trampota, alej Svobody 27, 323 00 Plzeň |
cola | 41,50 Kč / 100 g |
---|---|
malina | 41,50 Kč / 100 g |
jahoda | 41,50 Kč / 100 g |
divoká jahoda | 41,50 Kč / 100 g |
599 | Kč |
152 | Kč |
Ke zboží Mr. Tonito kissel 200g nebyla otevřena žádná diskuze,otázka ani odpověď. Buďte první.
Napište dotaz k produktu, hodnocení nebo recenzi.
Změna popisu a složení zboží, fotografií a cen vyhrazena. Etiketa výrobku a jeho balení se může lišit od zobrazené verze v závislosti na aktuálním balení od výrobce