Protein nebo proteiny jsou polypeptidické řetězce. Tolik definice chemika. Tak jako většina látek, i proteiny se skládají z určitých stavebních kamenů. V tomto případě se jedná o aminokyseliny, které se spojují do různě (a většinou značně) dlouhých molekul, čítajících až několik desítek tisíc aminokyselin. Protein je pro život nepostradatelný. Je totiž základním stavebním kamenem prakticky všeho, co se v těle vyskytuje. Od enzymů přes mezibuněčnou tekutinu až po opěrný a pohybový systém (tedy především svaly - ty jsou v podstatě prakticky samý protein). Protein se neukládá do zásoby, proto je potřeba je pravidelně dodávat tělu ve stravě.
PROTEIN - proteiny - jsou v těle důležité pro
- podporu novotvorby svalové hmoty
- výživa a růst svalů, šlach, kůže, kostí
- ochranu svalové hmoty před poškozením namáhavým fyzickým výkonem
- ochranu svalové hmoty před devastací v průběhu snižování nadváhy
- spalování tuků a redukci nadváhy
- zkrácení doby regenerace
PROTEIN - proteinové - KONCENTRÁTY - proč je užívat?
Základní funkcí proteinových koncentrátů je získání kvalitní svalové hmoty a kvalitnější regenerace svalových vláken. Jsou ideální při intenzivním tréninku pro výživu svalů na zvýšení jejich objemu, zvýšení výkonnosti a zkrácení doby regenerace. Tyto proteinové přípravky jsou obohacené různými doplňky ke snížení nežádoucích katabolických dějů ve svalové tkáni (ztráta vybudované svalové hmoty).
PROTEIN - proteinové - KONCENTRÁTY - jaké mají složení?
Proteinové koncentráty jsou tvořeny nejkvalitnějším proteinem, doplněné minerály a vitamíny pro jejich lepší metabolické využití. Proteiny jsou tvořeny směsí lehce stravitelných proteinů, jejichž základ převážně tvoří speciální kombinace dvou nejkvalitnějších zdrojů proteinu - 90% sójového izolátu a 80% koncentrátu syrovátkového proteinu (Whey Protein Concentrate WPC). WPC obsahuje všechny nejdůležitější (nepostradatelné) esenciální aminokyseliny a až 26% tvoří aminokyseliny s rozvětveným řetězcem BCAA (svalová tkáň jich obsahuje celou jednu třetinu). Sójový izolát je nejkvalitnější zdroj rostlinných bílkovin s vysokým obsahem antioxidačně působících isoflavonů působících proti škodlivým kyslíkovým radikálům vznikajících při svalové námaze. U profesionálních i kondičních sportovců se sklonem ke zvýšené hladině cholesterolu je sójový izolát svojí funkcí nejvhodnější řešení zdroje proteinů.
WPI - Whey Protein Izolát
Absolutní špička na trhu. Syrovátkový izolát vyrobený procesem mikro a ultra filtrace. Díky revoluční technologii výroby Whey Protein Izolát výrobkem s nejvyšší možnou biologickou hodnotou a využitelností pro lidské tělo. Whey Protein WPI má nejvyšší podíl využitelných aminokyselin v 1 gramu proteinu. Je bez tuku a bez laktozy. Jedná se o velmi rychle vstřebatelný protein, to z něj dělá ideální protein pro každého, kdo potřebuje dodat organismu nejkvalitnější zdroj s maximálním množstvím aminokyselin v co nejkratším časovém horizontu. Hlavní výhodou tohoto proteinu je rychlá vstřebatelnost a plné spektrum syrovátkových peptidů.WPI umožňuje rychlejší regeneraci a zlepšení dusíkové bilance a to je důležité pro optimální výkon. Whey Protein je díky velmi nízkému podílu tuku a laktozy vynikající pro nárůst svalstva bez zbytečné tvorby podkožního tuku. Jeho extrémně rychlá vstřebatelnost ho přímo předurčuje k požití ihned po výkonu. Protein neobsahuje žádný cukr. Protein syrovátky obsahuje vysoké hladiny antikatabolických řetězců aminokyselin. Tyto aminokyseliny jsou vynikajícím zdrojem výživy svalů, které mohou být vyčerpány intenzivním tréninkem. Jsou rychle využívány svalovými buňkami po namáhavém cvičení a jsou důležitou součástí účinné sportovní diety. Velmi důležitým faktorem je pozitivní vliv syrovátky na posílení imunitního systému, protože příjem syrovátkovéh proteinu zvyšuje hladinu glutathionu, což je jeden z významných antioxidantů. Jeho maximální vstřebatelnost umožňuje dosažení vašich cílů za mnohem kratší dobu než s dosavadními proteinovými výrobky.V syrovátkovém proteinu jsou zastoupeny všechny esenciální aminokyseliny. Zároveň je nejbohatším přírodním zdrojem aminokyselin s rozvětveným řetězcem (nebo-li větvených aminokyselin, BCAA-leucinu, isoleucinu a valinu).Tyto aminokyseliny mají nezastupitelný význam zejména pro aktivní sportovce, protože ochraňují svalovou hmotu před poškozením ze zvýšené námahy a tím výrazně snižují dobu regenerace.Vedle toho Whey Protein obsahuje poměrně vysoké množství aminokyseliny cysteinu, kterého je v jiných zdrojích po málu. Další významnou látkou je lactoferrin, látka přirozeně obsažená v lidském těle, která je účinná v boji proti mikroorganismům způsobujícím gastroenterickou infekci (v trávicí soustavě), protože potlačuje růst bakterií (včetně některých patogenních).Je naopak prospěšná pro růst přínosných bakterií a reguluje absorpci železa.
MICELÁRNÍ KASEIN
Pomalé a dlouhodobé uvolňování aminokyselin z micelárního kaseinu do krevního řečiště může trvat až 7 hodin po požití. Z toho důvodu je micelární kasein výbornou volbou k použití před spaním jako vysoce antikatabolický doplněk s pozvolným uvolňováním aminokyselin během celé noci. Micelární kasein obsahuje vysoké procento L-Glutaminu, nejhojnější aminokyseliny v lidské svalové tkáni, a také vysokou úroveň větvených aminokyseliny BCAA (L-Leucin, L-Isoleucin, L-Valin). Micelární kasein obsahuje vysoké množství bílkovinných frakcí jako Beta-laktoglobulin, Alfa-laktalbumin, Glycomacropeptid, imunoglobulin, hovězí sérový albumin, Lactoperoxidasa, Laktoferrin.
- Podporuje budování svalové hmoty
- Chrání svalovou hmotu před rozpadem
- Napomáhá k rychlé rekonvalescenci
- Postupné vstřebávání bílkovin až po dobu 7 hod
PROTEIN - HYDROLYZÁT
Jedná se o enzymaticky štěpený (předtrávený) - hydrolyzovaný protein určený pro profesionální sportovce. Disponuje nejvyšší možnou biologicky využitelnou hodnotou a kompletním aminokyselinovým spektrem. Je speciálně upraven procesem hydrolýzy na jednotlivé aminokyseliny, peptidy, dipeptidy a tripeptidy, které dokonale zkracují čas vstřebávání syrovátkové bílkoviny. Obsahuje velmi vysoké množství větvených aminokyselin BCAA a Glutamínu, velice významné složky, které působí při intenzivní zátěži jako ochrana svalové hmoty před jejím rozpadem a dodávají potřebnou energii pro svalstvo a v neposlední řadě jsou velmi účinným pomocníkem pro zkrácení doby regenerace po sportovním výkonu.
HOVĚZÍ PROTEIN - PROTEINY
Hovězí proteiny patří mezi ty nejkvalitnější zdroje proteinů, jaké si jen dokážeme představit. Ještě kvalitnější však tento protein je, je-li enzymaticky hydrolyzovaný, čili předtrávený, neboť hydrolýzou se velmi zkracuje čas potřebný pro natrávení proteinu a jeho úkol je tak plněn takřka bez jakéhokoliv časového prodlení. Takovéto proteiny jsou v produktu AmixTM Monster Beef Protein. Hovězí maso je základ a tvoří z velké míry jídelníček kulturistů již od počátku sportovní kulturistiky.
PROTEIN - SPECIÁLNÍ NOČNÍ PROTEINOVÉ SMĚSI
Noční proteinové směsi jsou unikátní proteinové komplexy pro zajištění pozvolného zásobování svalů živinami během noci, bez nutnosti užívání dalších doplňků před spaním. Jedná se o dokonale vyvážený poměr různých zdrojů bílkovin doplněný o podpůrné komplexy.
PROTEIN - PROTEINY - jaké množství tělu dodávat?
U běžné populace a rekreačních cvičenců, je to denně asi 1 gram bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Takovéto množství je reálné dodat tělu v denní dávce jídla. Nejkvalitnější z hlediska výživy je protein obsažený v bílcích vajec, mléce, mléčných výrobcích (tvaroh), a mase. O kvalitě proteinu asi nejlépe vypovídá tzv. PER (protein efficiency ratio) hodnota, která nám udává, kolik gramů svalové tkáně se vytvoří z jednoho gramu přijatého proteinu. Pomyslným vítězem dle tohoto hodnocení je syrovátkový protein. Proteiny by měly být obsaženy ve 2-3 porcích jídla denně.
U sportovců je doporučovaný příjem 2 - 3 gramy na kg tělesné hmotnosti denně - dle potřeby a také fáze tréninku. Takovéto množství ale již není příliš příjemné pro lidský organizmus zpracovávat formou přijmu v potravinách. Proto je vhodné používat potravinové doplňky. Pozor! - nadměrný přísun proteinu nepřiměřeně zatěžuje metabolismus, zpomaluje proces regenerace po zátěži a zvyšuje riziko poškození ledvin. Proto se při dávkování řiďte návody a příbalovými letáky. Zásadně NEKUPUJTE a NEUŽÍVEJTE žádné potravinové doplňky, kde není popsáno dávkování a složení výrobku! Každý přípravek obsahuje různé množství proteinů. Výběr a množství přizpůsobíme podle příjmu dalších doplňků s obsahem proteinů (aminokyselin) a podle fáze tréninku , abychom přijali celkové požadované množství proteinu.
PROTEIN - Zdroje PROTEINŮ
Živočišné: jejich výhodou je vyšší podíl esenciálních aminokyselin (jsou označovány jako plnohodnotné).
Nevýhodou je, že s sebou přináší často i velké množství tuku a cholesterolu. Proto je třeba klást důraz na přísun jen nízkotučných zdrojů - libové maso, drůbež bez kůže, ryby, králík, šunka, zvěřina, vejce, bílky, nízkotučné sýry, netučný tvaroh....
Rostlinné: výhody - většinou nízkotučné, přináší zároveň vlákninu, řadu ochranných látek rostlinného původu.
Nevýhoda – kromě sóji a sójových výrobků nemají všechny nepostradatelné aminokyseliny (jsou nazývány jako neplnohodnotné). Bohatým zdrojem jsou luštěniny, sójové boby a sójové výrobky (kostky, drť, plátky, boby, tofu), rostlinná „masa“...
Proteinové koncentráty: používají se jako doplněk k přirozeným zdrojům pro zabezpečení požadovaného, dostatečného příjmu proteinů při redukci tukové tělesné hmoty. Značný význam mají proteinové koncentráty jako rychlá dodávka proteinů před a po fyzické zátěži. Výhody: jsou plnohodnotné, „čisté“ - s minimálním přísunem sacharidů, tuků, cholesterolu, rychlá příprava, kdykoliv „po ruce“ v podobě koktejlu.